woensdag 26 juni 2024

Vertrokken bij Anneke naar 28 kilometer verderop: Paul. Anneke bakte Iers sodabrood voor onderweg.

 Goedenavond. Bonsoir.
Zit alweer in een hele mooie, rustige, landelijke omgeving. Nu ben ik te gast bij Paul, die eergisteren naar Anneke en mij is gekomen. Hij woont 28 kilometer zuidelijk van Kerdaniel, het dorp van Anneke. 

Welcome in my house. 


Rond half twaalf vanmorgen ben ik op de fiets gestapt en werd ik uitgezwaaid door Anneke. 




Zes uur later werd ik ingehaald door Paul.


Paul bood me aan in zijn huis te slapen en hij dan in zijn camper waar hij in reisde toen ik hem twee jaar geleden in Spanje ontmoette. Maar ik mocht ook de tent opzetten op het terrein achter zijn huis. Dat laatste deed ik.









Paul had zijn buren verteld dat ik zou komen en ze vonden het leuk om mij te ontmoeten. We zijn ernaartoe gelopen,  gewapend met de accordeon waar Franse liedjes uit kwamen. Bruno en Veronique heten ze. Het zijn hele leuke mensen. Het werd een gezellige,  geanimeerde bijeenkomst. Als ik ooit in de buurt kom, en Paul is er niet, dan ben ik bij hen ook welkom. 
Toen we terug waren zorgde Paul voor eten.





Het brood dat op tafel ligt heeft Anneke vanmorgen speciaal voor mij gemaakt. Het heet Irish sodabread( Iers sodabrood). Hoe het tot stand kwam heb ik aandachtig bekeken. Om te rijzen heeft het namelijk geen gist nodig. In plaats daarvan komt er bicarbonaat aan te pas. Na 500 gram meel komt er een theelepel zout bij.







Vervolgens een theelepel bicarbonaat. 






Dan ook nog een even zo grote hoeveelheid suiker.






Na het droge mengsel geroerd te hebben komt er 400 milliliter water bij waar twee eetlepels ciderazijn aan is toegevoegd.




En dan kan het kneden beginnen. Dat stelt ook niet veel voor. Ze begint met schudden en daarna gaat het spul vijf minuten lang door haar handen. Ze zorgt ondertussen dat de oven op een goede  temperatuur is gekomen en na 35 minuten erin gestaan te hebben kan het brood eruit.
De hele procedure is uitgebreid te zien op de status van WhatsApp. 
Nu half tien duik ik de tent in. Morgenochtend half negen hebben we afgesproken dat Paul en ik elkaar weer treffen voor het ontbijt. 

Het was vandaag nogal lastig klimmen af en toe om hier te komen. Dit ontlokte mij de.........


Uitspraak van de dag. 


Je eigen onderuit fietsen en toch boven  komen.


B o n n e  N u i t 


Weltrusten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten