maandag 14 augustus 2023

Fiets wilde vanmorgen nog steeds rechtdoor naar Nederland. Zweetweer, maar zojuist heerlijk in de Saône gezwommen.

 Goedenavond. Na een hete dag van zweet zweet zweet is nu de aangename periode van het etmaal aangebroken en ingezet met een zwempartij in de Saône.
Ja, vanmorgen was er nog een mogelijkheid om in Tournon linksaf te slaan de heuvels van de Ardèche in naar mijn Franse huis.
Maar mijn fiets twijfelde geen moment en bleef de Rhône volgen tot in Lyon. Daar is ie inmiddels overgegaan in de Saône aan wiens oever  ik nu zit te kamperen.



Door voor deze onvoorziene wending te kiezen is er nu wel het een en ander op Les Costilles niet geregeld. Als ik langer wegblijf moet de pomp afgesloten worden, anders bevriest ie. De koelkast staat nog aan, de deur is niet goed op slot en ik heb ook geen afscheid genomen van mijn Franse buren Yvon en Olivier. Om maar niet spreken van mijn pompoenplanten en tomatenplanten die ongetwijfeld creperen met dit aanhoudend droge weer. Onderweg zat ik een beetje te piekeren hoe dit op te lossen.
Wat kan ik aan mensen vragen, en wat niet. Maar gaandeweg bood zich vandaag al een oplossing aan. Wineke, die nu in  Nederland is, gaat straks een of twee keer naar de Ardèche, en dan kan ik mee.

Het was vandaag toch wel afzien. Veel te warm en erg benauwd weer. De hele dag zweet op mijn gezicht, ondanks dat er toch ook een aardige bries stond die in de rug waaide. Mijn verwachting is toch wel dat het allemaal wat minder extreem zal zijn in de noordelijkere regionen. Voor hier, omgeving Lyon, zijn de verwachtingen in ieder geval nog niet erg aanlokkelijk.



Vandaag met twee andere fietsers een praatje gemaakt.


Deze Frederik kwam met een rare vraag naar mij toe: of ik een goeie slager wist. Hij wilde in Saint-Étienne familie bezoeken en blijkbaar vinden die mensen vlees lekker. Hij was met zijn ligfiets plus aanhanger van Perpignan af gekomen, waar hij woont. Ik had m koffie aangeboden.


Toen ik na de koffie weer op de fiets wilde stappen kwam er juist een heel merkwaardige fiets voorbij.







Een andere reiziger sprak ik al fietsend. Hij voerde een Belgische vlag mee, waarvan ik eerst dacht dat het een Duitse was. Hij legde me uit dat het wel dezelfde kleuren zijn, maar dat ze in het Duitse geval liggen. Heb ik weer iets geleerd wat de meeste mensen natuurlijk allang weten.
Deze man had de ronde van Italië juist gedaan en heeft in Zuid Italië in die hitte van 49 graden gezeten. Hierbij vergeleken vallen die 35 graden van hier nu wel weer mee.

Net weer eens gezwommen dus in de Saône, maar ik was niet de enige waterweggebruiker. Iets voordat ik me in het water waagde kwam deze kolos voorbij.




Ook zijn er nogal wat speedbootjes mijn neus gepasseerd. Maar toen ik zwom was ik de enige. Het is met die scheepvaart  ook lichtelijk gevaarlijk. Het zwemmen deed me wel goed 
Moet ik vaker doen 
Ik lig nu in ieder geval niet te zweten in de tent, die vandaag dicht is, want er zijn muggen.



Uitdrukking van de dag (Frans).




Une note salée



Een gepeperde rekening.



Wat bij ons een gepeperde rekening is, is bij de Fransen een gezouten rekening.


Lekker slapen straks is mijn wens.




B o n n e   N u i t .






Geen opmerkingen:

Een reactie posten