zondag 25 augustus 2024

Wineke kwam en aan het spinnen geslagen. Vanmorgen bij buren koffie gedronken.

 Goedenavond,  bonsoir.
Vanmiddag is Wineke gezellig naar mij toe gekomen. Ze liet een folder zien over het wolmuseum Ardelaine dat hier in de Ardèche gevestigd is en waar eind september een cursus spinnen gegeven wordt. Daar heeft ze belangstelling voor. Maar ik heb ook een spinnewiel hier staan. Dat is niet helemaal top, er zijn een paar onderdelen versleten die ik provisorisch vervangen heb. Het spinnen ermee gaat daardoor wat moeizamer dan wanneer het apparaat helemaal intact zou zijn. Desalniettemin lukte het Wineke aardig om het ding in beweging te krijgen, terwijl ze nog nooit eerder gesponnen heeft.


Wineke heeft er letterlijk en figuurlijk kijk op.




Je ziet dat ze het spinnen een fijne bezigheid vindt.

Op de status van WhatsApp zie je haar de eerste fietsbewegingen maken op de hometrainer. 
Over het wolmuseum Ardelaine,  dat gevestigd is in St-Pierreville, ongeveer 40 kilometer van mij vandaan heb ik het een en ander opgezocht.

Gereedschap genoeg.


Grote machines zijn er. Een spinnewiel zoals ik heb zie ik niet op de getoonde foto's. 



Voor 9 euro entree krijg je tekst en uitleg. 



Klossen wol zoals ik ze ook heb.


Een weefgetouw. 


Misschien hebben ze hier de versleten onderdelen van mijn spinnewiel en kunnen ze hem repareren zoals het hoort. Een reden voor mij om daar ook eens heen te gaan.


42 kilometer van mij verwijderd.


Vanmorgen ben ik koffie gaan drinken bij mijn buren Hennie en Jannie. Tevens heb ik hen een zwaarwegende plastic zak meegegeven gevuld met munten van 1 en 2 eurocenten. Een kennis in Oijen spaart muntjes en sorteert ze op nationaliteit. Ik had hem beloofd dat ik ze aan deze buren mee zou geven.  Ze gaan over een week weer terug naar Nederland. Maar of Adri blij is met zeker 6 kilo van die munten weet ik ook niet.
De dieven die de potjes met munten gestolen hebben toen ik er niet was, hebben die centen gelukkig laten liggen.



Titelsong van de dag. 



Filer la laine,  filer les jours.


De wol spinnen,  de dagen spinnen 

 

Dit is een Frans liedje over iemand die al spinnend verdriet zit te hebben over een verloren liefde. Ik zal het weer eens op de accordeon uitspelen.


Een fijne avond.

B o n n e    S o i r é e.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten