zondag 30 oktober 2022

Nu op de hoofdroute naar Santiago de Compostella terecht gekomen. Tent opgezet net op tijd voor de regen.

 Ola, Buenas Tardes.
Ofwel goedenavond.
Het is half zeven en voor de verandering valt nu de duisternis in en niet meer om half acht.
Het werd een gezellige dag toen ik uiteindelijk vanuit  de stille grijsheid de bewogen menselijkheid in kwam gereden. Iets voor Logroño kwam mijn route namelijk op de hoofdroute naar Santiago de Compostella uit.
Logroño zelf was al zeer levendig. Overal zag je aanduidingen van het pelgrimspad. Ik had geen gps of een landkaart nodig om mijn weg te vinden.





Ook werd mij verschillende keren door de bewoners spontaan de weg gewezen als ik even stond te aarzelen. In hun ogen was ik dus duidelijk ook op weg naar die stad in het uiterste noordwesten van Spanje.
De vele hostals die in het centrum waren logen er niet om.




De kerkklokken van de kathedraal luidden veelvuldig. Toen ik binnen een kijkje ging nemen was daar net een Heilige Mis aan de gang. Ik ben even bijgeschoven in de kerkbanken. Het Evangelie was aan de orde en de preek heb ik ook nog beluisterd waar ik ongeveer niks van opving.



Tijdens de dienst kwamen verschillende mensen naar binnen om de architectuur te bewonderen en/of te bidden. Een kerkgangster vlakbij me stond herhaaldelijk op om toeristen er op te wijzen dat het tijdens de dienst niet het juiste moment was om de toerist uit te hangen. De meesten gingen daarop gedwee weer weg.
Enkele anderen waarvan je voelde dat ze met eerbiedige intenties kwamen liet ze ongemoeid. Daar hoorde ik dus blijkbaar ook bij. Wel ben ik na de preek de deur weer uitgelopen om met mijn fietsezel aan de hand het pelgrimspad verder te vervolgen.
Eenmaal de stad uit wilde ik gewoon de rechte weg volgen richting Burgos, de volgende grotere plaats op de route. Ik liet de pelgrimsroute maar even links liggen.Dat gaf problemen, want ik stond plots aan het begin van een autoweg. Het juiste pad heb ik daarna gelukkig terug kunnen vinden.



Fietsers links, wandelaars rechts.



Deze fietsers komen van Santiago af.
Ola, Buenos Dias.


Goede pelgrimstocht ( vrij vertaald)
De pijl staat de verkeerde kant op.


Zwoegend naar boven lopend zie je aan de einder een kruis.




Wandelaars hebben hier kruisjes achtergelaten.

Na een hele poos dit keienpad bereden en gelopen te hebben mocht ik gelukkig weer verder over een verharde weg. Het is de oude rijksweg die nu door auto's bijna niet meer gebruikt wordt sinds parallel eraan onbetaalde autowegen zijn aangelegd. Dat heb je heel vaak in Spanje en dat is voor fietsers ideaal.


Hier begint de bijna autovrije rijksweg naar Burgos.

Op bovenstaande foto zie je de grijsheid van de lucht zoals die ongeveer de hele dag geweest is. Maar even later trok de lucht echt dicht.
Tegen half zes had ik net op tijd een plek voor de tent gevonden die tijdens de eerste druppels snel opgezet kon worden.
Daarna was het in de tent aardappelen schillen en snijbonen klaarmaken, waarna het even droog werd en ik snel nog een vuur aan kon leggen.
Het eten vond daarna weer binnenstents plaats. Maar nu, half acht, is het inmiddels ook alweer droog.
We zullen zien wat het weer morgen geeft, de vooruitzichten geven maandag als regenrijkste dag aan.
Tot slot nog een foto van holen die ik passeerde vlak voor Logroño.



B u e n a s  N o c h e s     

Welterusten.


De liefde sterft nooit.
(Schuttingtaal in Logroño)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten