vrijdag 15 december 2023

Eerst Geldermalsen/markt, daarna Culemborg. Goed gespeeld ondanks weinig interactie met publiek.

 Goedenavond. 
Vanmorgen was ik redelijk vroeg wakker en ik vond dat ik het plan dat ik gisteren had maar in moest willigen: naar de markt van Geldermalsen en daarna eventueel naar Culemborg,  tien kilometer verder, zoals ik dat ieder jaar in de kersttijd doe als ik in Nederland ben.
Ik besloot om de kachel niet aan te maken, maar desondanks was ik half negen pas weg.
Toen ik aan kwam rijden in de zogenaamde speelstraat van Geldermalsen, die op de markt uitkomt, hoorde ik muziekgeluiden. Oh jee, toch geen luidsprekers met kerstmuziek hopelijk? Nee, dat niet, maar spoedig zag ik de man zitten, waarvan ik dacht dat ie niet meer zou spelen,  vanwege zijn leeftijd.





Twee jaar geleden trof ik hem in Tiel en ook hier in Geldermalsen. Ik vond hem een beetje arrogant en dat werd vandaag bevestigd. Hij zei me dat hij hier elke vrijdag op deze plek zit en dat ik maar niet moest komen of verderop moest spelen. Dat had ik ook gedaan, want hij was eerst. Op het einde van de straat en op de markt zelf was plaats genoeg en daar had ik gespeeld. Toen ik uitgespeeld was ben ik ondanks dat ik m niet aardig vind toch naar hem toe gegaan voor een praatje,  maar vooral om een opname van zijn act te maken. Dat mocht en is te zien en te horen op de status van WhatsApp. 
Met het contact met het publiek was het lauw loenen. (Kent iedereen deze uitdrukking wel die matigjes betekent?) Misschien omdat ze verwend zijn en elke week al muziek hebben?
Maar ik mocht niet klagen, belangrijker was het voor mij dat mijn muziek vrij goed in mijn oren klonk.
Ik vond het ook niet erg dat ik even werd weggespeeld toen plots een draaiorgel zich nestelde bij mij in de buurt. Die wilde ik eerst filmen voor op de status. De man, een verklede lilliputter verontschuldigde zich dat ie mij stoorde. Hij was door de gemeente uitgenodigd en mocht overal vijf minuten gaan staan. Zijn toestemming om te filmen had ik al, maar toen vloog een enthousiaste marktkoopman op me af, die mij naar zijn zeggen al 35 jaar kende op de markten en ook weet waar ik woon. Toen we uitgepraat waren was de draaiorgelman alweer weg.
Het tweede deel van mijn voornemen werd ook ingewilligd. Na Geldermalsen ben ik naar Culemborg gefietst. Daar was geen concurrentie,  maar ook weinig enthousiast publiek. Maar  één persoon was wel erg geraakt door vooral mijn spreuken,  waarvoor hij twee keer terug kwam om ze beter te fotograferen. Alleen dit kan al de bevestiging zijn dat het goed was dat ik nog extra naar Culemborg ben gefietst en daardoor tegen zeven uur pas thuis kwam.
Hier is inmiddels de kachel alweer aan het afkoelen en heb ik mijn avondeten weer binnen. 
Hier nog een foto van een rotonde in Tiel waar op de langste dag van het jaar de zon een bijzondere schaduw afwerpt.




In de buurt van Geldermalsen vond ik dit bankje:





In een wei bij Culemborg stonden alcapa's 



Deze beesten geven hele zachte wol. Al enkele jaren liggen er hier een paar zakken wol van,  waarvan ik nog maar weinig gesponnen heb.


Spreuk van de dag (Frans)


Il ne faut pas chercher midi à quarorze heures.



Spijkers op laag water zoeken. 



De Franse uitdrukking betekent letterlijk: Je moet niet op zoek zijn naar het tijdstip van twaalf uur in de middag, terwijl het twee uur is.

Een prettige avond nog en......


T o t    M o r g e n. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten